Recensie Petite Messe Solennelle

Recensie door Jos de Jong, oud-dirigent

C.O.V. Excelsior gaf vrijdag 7 november 2014 een concert in de Beatrixkerk. Uitgevoerd werd de Petite Messe Solennelle van G. Rossini (1792-1868). Een componist die tot zijn 37e levensjaar ca. 40 opera’s heeft geschreven. Daarna trok hij zich terug uit het muziekleven om nog 39 jaar te rentenieren. Hij componeerde in die tijd slechts enkele werken, waaronder de mis van vanavond. De begeleiding bestaat uit twee vleugels en een harmonium. Dit betekent dat alles goed te horen was, zelfs een pianissimo van solist of koor. Met een orkest word je al gauw weggespeeld. Dit was een avond om volop te genieten.

Het koor opende de avond met Kyrie. Dit klonk gelijk overtuigend en werd sterk gezongen. Dat is de hele avond gebleven. Bij het Cum Sancto gaf het koor zich volledig en wilde je mee bewegen, het klonk als een dans met een machtig amen. Het Credo en Et resurrexit waren een fraai samenspel tussen solisten en koor. Het a capella gezongen Sanctus maakte grote indruk. Het koor kan ik alleen maar een pluim geven. Wat hebben jullie attent en vol overgave gezongen. Door de kleine begeleiding was de uitspraak goed te volgen, zelfs in de zachte gedeeltes. De samenklank en de verhouding tussen de stemmen was vrij goed. Met wat meer mannenstemmen zou het zeker verbeteren.

De twee raspianisten Chris Kok en Roland Aalbers met Elly Meijer achter het harmonium hebben de avond door hun doorleefde en fantastische spelen, gedragen. Ze waren volledig op elkaar afgestemd, dat was duidelijk te horen. Ook een solist begeleiden was in goede handen. Het harmonium kwam ook als solo-instrument naar voren en daarbij hoorde je waar Elly Meijer toe in staat is: je moest wel luisteren, je werd er door gepakt.

De vier solisten waren van grote klasse. Solistisch hebben ze allen laten horen over hoeveel muzikale kwaliteit ze beschikken en wij hebben daarvan mogen genieten. Ook als duet, trio of kwartet bleven ze volledige aandacht vragen en beleefde je de muziek die zij doorgaven.

Een waardig en emotioneel afscheid was het Agnus Dei. Door Margareth Beunders vol gevoel en met geweldige expressie gezongen. Het koor bleef niet achter en gaf zuiver en indringend antwoord. Dit raakte je en neem je dan mee naar huis.

De dirigent Lex van Drongelen heeft een duidelijke en natuurlijke directie, zodat de uitvoerenden precies wisten wat ze moesten doen.

Een avond om niet gauw te vergeten. Het was een aaneenschakeling van prachtige zang van koor en solisten, begeleid door een subliem trio.

Muziek maken is bedoeld om als uitvoerenden het publiek te bereiken. Daar zijn jullie allen volledig in geslaagd. Bravo!